dry needling (1)

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is gericht op de actieve triggerpoints in spieren. Deze triggerpoints veroorzaken pijn (zoals rugpijn), uitstralende pijn (zoals hoofdpijn of pijn in je arm) en bewegingsbeperkingen (bijvoorbeeld moeilijk je hoofd kunnen draaien). Men noemt dit ook myofasciale problemen. Triggerpoints zijn kleine of grote verhardingen in een spier veroorzaakt door trauma’s, pijn, mentale klachten zoals depressie of stress, verkeerde lichaamshouding, etc.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door een gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeut.

  

INDICATIES VOOR DRY NEEDLING

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij aan:

  • Pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • Aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek).
  • Aandoeningen aan de arm, zoals een tennis-/golfersarm.
  • Hoofdpijnklachten
  • Sportblessures

 

Voordelen van dry needling

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze behoorlijk effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

 

DRY NEEDLING BEHANDELING

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel. Het is heel verschillend per persoon hoe de prik wordt ervaren. De dry needling specialisten die bij Plexus Uithoorn werken, dragen er zorg voor dat je de behandeling zo comfortabel mogelijk ondergaat. Mede daarom vindt er veel overleg en uitleg plaats.

De therapeut beweegt het naaldje een paar keer op en neer om een aantal vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot een dag aan.

 

DRY NEEDLING SPECIALISTEN

Binnen onze praktijk is een aantal dry needling specialisten aanwezig. Mocht je specifiek met dry needling worden behandeld, dan kun je dat gewoon aangeven bij het maken van een afspraak of het doorgeven aan je behandelend fysiotherapeut.

Wil je meer informatie?

Dan kun je contact opnemen met Plexus Uithoorn via 0297-532749 of via info@plexusuithoorn.nl.

 

 

 

Zij gingen je al voor

Afspraak maken
plexus-14
plexus-15 plexus-3 plexus-17 plexus-20

Neem contact op

Heb je vragen? Vul ons contactformulier in en we nemen z.s.m. contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.